לפני שנדבר על מחזור מוצרי אלקטרוניקה, הקדמה קטנה. הקדמה הטכנולוגית תרמה רבות בין היתר, להתפתחותה של תרבות צריכה משגשגת במדינת ישראל. כמשמעות נגזרת מכך , אנשים יכולים לעשות כיום שימוש במוצרי חשמל ואלקטרוניקה המשנים ומשפרים את הדרך בה הם חיים. כך למשל, בתרבות בה כולם ממהרים ואין להם יותר מדי זמן; אפשר כיום לגשת למכבסות המציעות שירותי כביסה ובזכות זאת לחסוך בזמן יקר. דוגמא אחרת, מתרבות הפנאי, היא הגעה למכוני שיזוף ועשיית שימוש במיטות שיזוף, לקבלת אפקט השיזוף מבלי להיחשף לשמש.
קבוצות גדולות של שכבות שונות באוכלוסייה; מכירות מצד אחד את נושא איכות הסביבה באופן כללי, אך מצד שני, הן אינן לגמרי מודעות לתהליכים שונים אשר עוברים על מוצרים אלקטרוניים שהם רכשו. כלומר, המודעות הנוגעת לשלב שבו מוצרים אלה הופכים להיות אשפה לא רצויה ולהשלכות הסביבתיות שיש לכך.
עם אחד, זיהום מרובה
על פי נתונים סטטיסטיים, מכשירי אלקטרוניים המיוצרים בישראל מכסים בסך הכול 5% מכלל כמות האשפה בישראל בכל שנה חולפת. יחד עם זה, אותה כמות שעל פניו נדמית כמינורית, היא בעלת נתח של 70% מכלל רמת כמות הזיהום של האשפה הנוצרת בארץ. עוד עולה, כי בכל שנה חולפת, ישנם 100 אלף טונות של פסולות אלקטרונית; כאשר רק מספר זעום של אחוזים בודדים מתוכה ממוחזרים.
במכשירים אלקטרוניים קיימים חומרים אשר יוצרים כמות זיהום משמעותית; ואחת הבעיות המרכזיות ואולי המסוכנות ביותר, היא העובדה כי במהלך תהליך התפרקותם של מכשירים אלקטרוניים; חומרים מזהמים מתוכם עלולים לחדור אל מי השתייה שלנו ולפגוע באופן כללי, בסביבה שכולנו חיים בה.
מיחזור מוצרי חשמל – התהליך:
מוצרים אלקטרוניים מורכבים מחלקים של חומרי גלם שונים. ישנם מפעלי מחזור ייעודיים, אשר עוסקים במלאכת מיחזור של מוצרי אלקטרוניקה בהתאם לסוג החומרים שהרכיבו אותם קודם לכן כמכלול: חומרי פלסטיק, נחושת, פח, אלומיניום וכו'. ניקח כדוגמא את תהליך מחזורו של מחשב אשר מגיע למפעל מחזור: תחילה, מפרקים מן המחשב את חלקיו השונים, ספק הכוח, המעבד, הכרטיסים השונים ואת המארז שלו. הרכיבים האלקטרוניים של המחשב עוברים לאחר מכן תהליך מחזור של גריסה והפרדה אלקטרומגנטית לסוגים שונים של חומרי גלם. בחומרי הגלם השונים שהופרדו, ניתן להשתמש לאחר מכן בכדי לייצר מכשירים אלקטרוניים חדשים.
ממחזרים לעתיד טוב יותר
חשוב לציין, כי קיימות נקודות המיועדות למיחזור מוצרי חשמל / מיחזור מוצרי אלקטרוניקה אשר פרוסות בכל רחבי הארץ. אותן עמדות מחזור מאפשרות לכל אזרח; בקרבת סביבת מגוריו, למחזר מוצרי אלקטרוניקה גדולים (מקררים, תנורים, מסכי טלוויזיות ומחשב), וגם קטנים יותר כגון- טלפונים, שלטים, טאבלטים מצלמות וכמובן, למחזר סוללות המשמשות בכול בית.
ברמת ההנהגה הלאומית, ישנה התייחסות רצינית לעניין של מחזור מוצרי אלקטרוניקה. בשנת 2012, קידם חבר הכנסת ניצן הורוביץ בשיתוף פעולה עם חברי כנסת נוספים, חוק שאושר המדבר על הצורך "למנוע ולצמצם היווצרות פסולת אלקטרונית, לעודד שימוש חוזר בפסולת אלקטרונית, מחזור ציוד אלקטרוני ופסולת אלקטרונית וייצור מוצרים אלקטרונים אשר פגיעתם בסביבה מזערית". החוק מחייב יצרנים ויבואנים של מוצרי חשמל ואלקטרוניקה לדאוג לאיסוף ומחזור של ציודים ומוצרים משומשים; בכדי שלא ייזרקו לאשפה בצורה בלתי מבוקרת ויגרמו לזיהום הפוגע בסביבה ובמקורות מי שתייה.