תהליך המחזור

תהליך המחזור האלקטרוני הוא תהליך איסוף של פסולת אלקטרונית (מחשבים, מדפסות, מסכי טלוויזיה, סוללות וכו') מנקודות איסוף ייעודיות. בהמשך,  הפסולת ממוחזרת לכדי חומרי גלם שונים אשר ניתן לעשות בהם שימוש חוזר לטובת יצירתם של מכשירים אלקטרוניים חדשים. בישראל הוקם התאגיד - "מ.א.י" (תאגיד למחזור אלקטרוניקה לישראל), שתפקידו הוא לעודד ולקדם מיחזור פסולת אלקטרונית, תוך קיום חוק מחזור מוצרי אלקטרוניקה, החל על יבואנים ויצרנים של מוצרי חשמל.

על מחזור אלקטרוני בישראל

בישראל, אין הפרדה רשמית בין אתרי הטמנה המיועדים לפסולת רגילה לבין כאלו המיועדים לפסולת אלקטרונית. כלומר, ברוב אזורי הארץ הפסולת האלקטרונית נערמת לצד פסולת שאינה אלקטרונית. מצב זה גורם לזיהומים נרחבים, בין היתר, של מקורות מים המיועדים לשתייה ולזיהומם של פני הקרקע. יחד עם זאת, ניתן לראות מגמתיות מידתית של שינוי, עם הופעתן של מכליות איסוף ייעודיות שנועדו לפינוי פסולת אלקטרונית.

על פי נתונים סטטיסטיים שונים, צריכתם הממוצעת של מוצרים אלקטרוניים בישראל, מייצרת כ-14 קילוגרמים של פסולת אלקטרונית מדי שנה. חלק גדול מאותה הפסולת נזרק אל פחי האשפה הרגילים, דבר הגורם ליצירת זיהומים מסוכנים.

תהליך המחזור האלקטרוני - שלבים:

כפי שצוין תחילה, תהליך המחזור האלקטרוני הוא למעשה השימוש החוזר הנעשה בפסולת אלקטרונית, לצורך יצירתם של מוצרי אלקטרוניקה חדשים.

1) איסוף: השלב הראשוני בתהליך המחזור האלקטרוני הוא איסוף. כלומר, תחילה מתבצע מהלך של איסוף פסולת אלקטרונית מנקודות איסוף שונות.

2) שינוע: בשלב השני, הפסולת האלקטרונית מועברת אל מפעלי מחזור ייעודיים.

3) קליטה במפעל מחזור: בשלב זה, מגיעה הפסולת האלקטרונית אל מפעלי המחזור הייעודים, שם מתבצע תיעוד ראשוני של הפסולת הנקלטת ומיון שלה לסוגים שונים. ציוד כדוגמת מערכות מחשוב אלקטרוניות שניתן לעשות בהן שימוש חוזר, נשלחות אל פסי ייצור מסוג זה. פסולת אלקטרונית שאינה ניתנת למחזור נשלחת לתהליך של גריסה.

4) תהליך המחזור האלקטרוני: כל הפסולת האלקטרונית המיועדת למטרות מחזור, עוברות תהליך של מיון ופירוק באמצעות מכונות ייעודיות. המטרה היא לבצע מחזור לרמת היסוד, של החומרים השונים שמהם היו מורכבים מוצרים אלקטרוניים שונים. חומרים כגון: ברזל, אלומיניום, נחושת ופלסטיק, משמשים מפעלי תעשייה שונים, שעושים בהם שימוש חוזר. החומרים והרכיבים האלקטרוניים שהופרדו בתהליך המחזור, נשלחים למפעלים ייעודיים, והם דואגים לפעול להשבתם של אותם חומרים ורכיבים אלקטרוניים, חזרה למעגל הייצור התעשייתי האלקטרוני.

תהליך המחזור האלקטרוני הנו צעד חשוב בהתמודדות עם אחד מן האיומים הרבים של פגיעה מתמשכת באיכות הסביבה. חשוב להדגיש באותו ההקשר, את החקיקה שנקבעה בישראל באותו עניין. מדובר בחוק המחייב יבואנים ויצרנים של מוצרי אלקטרוניקה, לדאוג לאיסופם ולמחזורם של מוצרים אלקטרוניים אשר יצאו מכלל שימוש. מדובר במאבק ברמה החוקתית שמטרתו היא לדאוג בדרך קבע, לפינוי פסולת אלקטרונית העלולה לגרום לזיהומים מסוכנים.

    השאירו פרטים וניצור
    עמכם קשר בהקדם
    שלחו פנייה
    וואטסאפ
    צלצלו עכשיו
    דילוג לתוכן