חשבתם פעם מה קורה לאינסוף הטלפונים הסלולריים, הסמארטפונים ומכשירי המובייל השונים לאחר שהם כבר מתקלקלים או שאנחנו פשוט מחליפים למכשיר חדיש יותר? ובכן, בהחלט יש מקום שאליו סמארטפונים "הולכים כדי למות", אחרי שבשאיפה נפטרתם מהם בדרך הנכונה במרכז מיחזור פסולת אלקטרונית או ע"י הזמנת שירות מיחזור טלפונים סלולריים מביצת חברת מיחזור ירוק.
טלפונים סלולריים ומכשירי מובייל למיניהם מהווים היום ומצרי בסיס סופר נפוצים, בכל רחבי העולם, כאשר התחלופה שלהם מהירה מאוד לעומת מוצרים אלקטרוניים אחרים – יש אנשים רבים המחליפים טלפון בכל שנה או שנתיים, אפילו עם המכשיר עובד בצורה תקינה לגמרי. אמנם מדובר על מכשירים אלקטרוניים קטנים ומאוד יעילים מבחינת מזעור טכנולוגי, אך הלכה למעשה כל טלפון סלולרי ומכשיר מובייל אחר מכיל כמות מסוימת של מתכות נדירות ומיוחדות ורכיבים שניתן למחזר לשימוש חוזר, במקום שהמוצר יגיע למטמנה או לפתרון לא סביבתי אחר של פסולת.
אודות מיחזור טלפונים ומכשירי מובייל ניידים
שינויים טכנולוגיים מהירים, עלות התחלתית זולה יחסית, קידום צריכה פרטית ואפילו תכנון ייעודי מצד היצרניות לכך שהמכשירים ייפגמו או יתקלקלו לאחר מספר שנים מצומצם – כל אלו ועוד גורמים גורמים לכמויות הולכות ומתרחבות של פסולת אלקטרונית מתחומי המובייל – סמארטפונים, טלפונים ניידים, טאבלטים וכיוצא באלו. לכן התחום של מיחזור סמארטפונים ומיחזור מובייל הולך ומתפתח וחודר למודעות הציבורית.
מה לא בסדר בהשלכת טלפונים ניידים ומכשירי מובייל לפסולת הרעילה? ובכן, ראשית כל טלפונים סלולריים ישנים בהחלט יכולים לפלוט לסביבה חומרים מסוכנים ומזהמים, למשל דרך הסוללות. שנית, בתוך המכשירים המשוכללים הללו יש מתכות נדירות ויקרות, חלקן מאוד כאלו שכדי להפיקן מיישמים תהליכים מאוד מזהמים, צורכי משאבים ופוגעים בסביבה, יחד עם עלות כלכלית גבוהה מאוד. מסיבות אלו מיחזור סמארטפונים ומכשירים ניידים אחרים הוא נושא באמת חשוב.
בנוסף למתכות הנדירות והיקרות הנמצאות בטלפונים סלולריים, בכמויות מזעריות אך מדובר על כמה מהמתכות הכי נדירות, יקרות ומורכבות להפקה בעולם, יש במכשירים אלו גם נחושת שקל ויעיל מאוד למחזר וגם חומרים נוספים הניתנים למיחזור יעיל וסביבתי יותר, למשל פלסטיק או אלומיניום.
כיצד מיחזור סמארטפונים עובד?
ראשית כל חשוב מאוד להיפטר מהמכשירים באופן הנכון והיעיל ביותר, להעבירם למיחזור בצורה מוסדרת ורשמית ולא לזרוק אותם יחד עם האשפה הרגילה שלא מועברת למיחזור. יש מתקנים מתקיים במרכזי מיחזור עירוניים וביישובים ואפשרות אחרת היא להזמין את חברת מיחזור ירוק לאיסוף טלפונים סלולריים ישנים למחזור.
לאחר שהמכשירים הועברו לטיפול נכון ויעיל לקראת הליך מיחזור, במפעלי עיבוד ייעודיים ומיוחדים מפרידים בין החלקים והרכיבים השונים בטלפונים, לפי סוג הרכיב ובעיקר סוג חומר הגלם ממנו הוא עשוי. ההפרדה היא למשל לפלסטיקים ניתנים למחזור, אלומיניום, רכיבי נחושת ורכיבים עם מתכות נדירות אחרות או מתכות הניתנות למיחזור.
הפלסטיק מועבר למיחזור פלסטיק מתאים ובהמשך ישתמשו בחומר לאריזות, רהיטי חוץ ושאר שימושים. את האלומיניום מעבירים לתהליך מיחזור די פשוט ויעיל ומעבירים אותו לשימוש חוזר, בצור מגוון יישומים ומוצרים. נחושת מותכת ומשמשת שוב לייצור רכיבים אלקטרוניים או תשתיות חשמל למיניהן. המתכות הנדירות והיקרות זוכות לטיפול מיוחד, גם בגלל הכמויות הקטנות וגם בגלל תהליכי מיחזור מתכת מורכבים ונפרדים לכל סוג של מתכת וחומר. רכיבי המתכת לרוב מותכים ואז נמכרים הלאה לשימוש חוזר לתעשיית האלקטרוניקה.
יש לכם טלפונים סלולריים ישנים, מכשירי מובייל תקולים או סמארטפונים שכבר עבר זמנם, עשו את הדבר הנכון והעבירו אותם למיחזור וטיפול מתאים, הבחירה הסביבתית, התפעולית והכלכלית לעשות. צרו קשר עם מיחזור ירוק ונתאם איסוף ופינוי של הפסולת האלקטרונית שלכם.