אנרגיה מתחדשת היא תחום בו תולים מומחים רבים בתחום הסביבה הירוקה את תקוותיהם לעתיד. להבדיל מהמשאבים המתכלים כדוגמת דלק ונפט, אשר נעלמים לאחר השימוש בהם, האנרגיה המתחדשת עושה שימוש במשאבי טבע או בחומרים קיימים, על מנת לייצר אנרגיה “חדשה”. לאנרגיה המתחדשת פנים רבות, ובימים בהם העולם צועד לעבר הבנה והתבגרות בכל הנוגע לתחום הפיתוח בר הקיימא, אנו פוגשים דרכים רבות ומגוונות העוסקות בהנצלת המשאבים הקיימים, על כל סוגיהם.
הפסולת לסל וחסל?
אחת מהדרכים שכוכבן דרך בעולם בשנים האחרונות היא שימוש בשריפת פסולת לשם הפקת אנרגיה. כיום כבר ניתן לראות סנוניות ראשונות (או אנפות, במקרה של מזבלות ומצבורי פסולת) במדינות שונות בעולם, הנוקטות בדרך Waste-To-Power של טיפול יעיל בפסולת. לדוגמא:
ה- Amager Bakke / Slope, הידוע גם בשם Amager Hill הינו מתקן לשריפת פסולת לצורך הפקת אנרגיה בקופנהגן, דנמרק, אשר עלות בנייתו היתה כ- 670 מיליון דולר, ומאז החל לפעול בשנת 2017 הוא מטפל בכ- 400,000 טון פסולת מוצקה מדי שנה. המתקן מטפל בכ-25% מהפסולת המיוצרת בדנמרק, מספק חשמל ל-150,000 בתי אב במדינה, וכן משמש חלק איטגרלי בתוכנית של קופנהגן להפוך לאפס פחמן ("zero carbon") עד שנת 2025.
בארה”ב, הנמצאת במקום הראשון בעולם בכמות ייצור הפסולת לאדם, מוקמים מפעלי Waste-To-Energy במדינות שונות אשר עתידים גם הם לטפל בכמויות ענק של פסולת (3,000-4,000 טונות ליום).
יתרונות וחסרונות של אנרגיה המופקת מפסולת
לשיטה, על שמותיה השונים, ישנם יתרונות רבים. למשל, היכולת לטפל באחוז גבוה מאד מהפסולת הקיימת (עד 80% מפסולת המיוצרת על ידי התושבים), הערך והחסכון של האנרגיה המופקת באמצעות השריפה והשימוש באנרגיה זו כמקור לאנרגיית חשמל והפחתת גזי חממה ושימוש בדלקים מזהמים אחרים. אולם, בד בבד עם היותה ירוקה ויעילה בעיני חלקים מסוימים, קמו לה מתנגדים לא מעטים, מתנגדים אלה מעלים טענות שונות החל ב-NIMBY שפירושו "Not in my back yard", ומשמעו- “מתקן מיחזור ושריפת פסולת הוא רעיון יעיל ומעולה, אבל לא בסמוך לביתי”, דרך החשש מפני זיהום אוויר וכלה בהיות שיטה זו תמריץ שלילי למציאת פתרונות ירוקים ומקיימים יותר לטיפול בפסולת- כי אם קיים פתרון של שריפה לטיפול בהררי הפסולת, מדוע ללמוד צריכה נכונה יותר? מדוע להשקיע בהעלאת מודעות למיחזור או במיחזור בכללותו?
אנרגיה סולארית – חלופה נקייה ליצור אנרגיה
אחת מטענות הנגד המתייחסת לשריפת הפסולת לצורך אנרגיה גורסת כי קיימים מקורות “נקיים” יותר לייצור אנרגיה זמינה לשימוש, כדוגמת אנרגיה סולארית. אנרגיה זו, המופקת מאור השמש ומשמשת כמקור מתח לבתים, בתי עסק, מפעלים ומתקנים חקלאיים, הופכת נפוצה יותר ויותר ותופסת את מקומה בשורה הראשונה של הפתרונות הירוקים, היעילים והרצויים בעולם הפקת האנרגיה. “רתימת” השמש לצרכיך, איננה מזהמת את הסביבה, היא non-NIMBY (מאחר ואינה פוגעת בשכנים, בתדמית הנוצרת ובמחירי הנדל”ן שבסביבה) ובפרט – בעידודן של רשות החשמל והמדינה ויוזמת “מונה נטו” בשנים האחרונות, היא מאפשרת לכל בעלי מבנה בעל גג המאפשר מיקום פאנלים פוטו-וולטאיים, לייצר את החשמל שלו בעצמו ולחסוך את עלויות חשבון החשמל.